Äldrepsykiatri

Äldrepsykiatri

Detta viktiga område kan jag dessvärre rätt litet om. För att lära mig litet mer har jag gått igenom ett par officiella dokument och riktlinjer och sammanfattat dem. Lägger in dem här i takt med att jag förhoppningsvis återfinner dem.


Rikedom stavas goda relationer till släkt och vänner. Resten är fotnoter.

Råd från Åldrandets gåta av Henrik Ennart

Min sammanfattning av en synnerligen välskriven och spännande bok. Vill du bli hundra och ha skallen med dig är detta boken att börja med. Här erbjuds ett antal vitt skilda kosthåll och livsstilar som samtliga har goda odds för att leda till om inte odödlighet så i vart fall hälsa och ett långt liv. Bara att välja det du gillar bäst, ställa in dig på permanent utanförskap och sätta igång...


Den viktigaste lärdomen är att det alls inte bara är kosten som avgör hur länge vi lever och hur friska vi håller oss. Det går att leva länge och väl på säl, eller koblod, eller gröna blad, eller kokosnötter, eller... Det förefaller mig som att om man bara undviker ett fåtal skadliga inslag i kosten kan man hålla sig frisk på alla kombinationer av allt annat. Det som går bort är det gamla vanliga - socker, vitt mjöl i alla former, vitt ris, för mycket salt, transfetter, processat rött kött och kanske ett par saker till. Dessa få saker ingår å andra sidan i nästan allt man kan köpa i en vanlig livsmedelsaffär, så där kan man likväl bara äta en tiondel av produkterna. "Eat food. Mostly plants. Not to much" som Michael Pollan säger.


Viktigaste faktorn för dina chanser till ett längt och friskt liv? "How many people do you love?", som en forskare formulerar det i ett TED-talk. 

Äldrepsykiatri – kliniska riktlinjer för utredning och behandling

Skrift utgiven av Svensk Psykiatrisk Förening 2013. Jag har plitat ihop en lathund för eget bruk, med vissa egna tillägg och modifikationer, som kan läsas här.

Lathund för att hålla reda på det viktigaste för patient som vårdas på äldrepsykiatrisk avdelning

Totalt ointressant för alla som inte arbetar som läkare på en sådan avdelning. Inlagd här bara för att jag själv ska hitta den när det behövs.